Radek Kašpárek: Vaření s ingrediencemi, kterých se jiní bojí

Publikováno: 31.08.2025 17:02 | Autor: Jan Novák



Rád vařím s tím, čeho se jiní kuchaři bojí, říká Radek Kašpárek

Pokud sledujete českou gastronomickou scénu, jméno Radek Kašpárek vám určitě není cizí. Tento renomovaný šéfkuchař, který stojí za úspěchem pražského restaurantu Field, opět přichází s něčím, co může mnohé překvapit. V nedávném rozhovoru prozradil, že má zvláštní slabost pro ingredience, které jsou většinou kuchaři opomíjeny nebo dokonce se jich obávají.

Experimenty na talíři

Radek Kašpárek je známý svou vášní pro experimentování a inovace v kuchyni. Jeho nejnovější menu v Fieldu, které zahrnuje ingredience jako je kravská slezina, fermentované zeleniny a dokonce i hmyz, odráží jeho filozofii, že "každá surovina má své místo na talíři, pokud víte, jak na ni."

"Často se setkávám s tím, že kuchaři mají tendenci vyhýbat se surovinám, které nejsou v běžné kuchyni často vidět. Ale já rád přemýšlím o tom, jak takové ingredience transformovat na něco, co je nejen chutné, ale i vizuálně atraktivní," říká Kašpárek.

Za hranicemi tradiční kuchyně

Kašpárkova kuchyně si klade za cíl překročit hranice tradičního vaření a přinášet zážitky, které jsou nejen jedinečné, ale také vyprovokují myšlenky o tom, co všechno může být považováno za jídlo. "Chci, aby moji hosté opouštěli restaurant s pocitem, že jedli něco zvláštního, něco, co je vyzývá, aby přehodnotili, co je možné," dodává Kašpárek.

Vzdělávání a inspirace

Kromě své práce v restaurantu se Kašpárek věnuje i vzdělávání mladých kuchařů a šíření svého nadšení pro neobvyklé ingredience. Jeho workshop "Vaření s nechtěnými" je extrémně populární mezi mladými kuchaři, kteří chtějí rozšířit své kulinární obzory.

Budoucnost gastronomie

Podle Kašpárka je budoucnost gastronomie v neustálém objevování a experimentování. "Jídlo má obrovský potenciál pro inovace. Je důležité, abychom nezůstali zaseknutí na jednom místě, ale aby se naše kuchyně neustále vyvíjela," uzavírá šéfkuchař.

Radek Kašpárek tedy zůstává i nadále jednou z nejzajímavějších postav české kulinářské scény, jehož práce mění nejen způsob, jakým myslíme o jídle, ale i jak ho konzumujeme. Jaké další gastronomické výzvy před nás postaví, to ukáže jen čas. Ale jedno je jisté – bude to stát za to!

Další zajímavé články

Bez Šerifa na Scéně: Jak Východní Mocnosti Rozšiřují Vliv
12.09.2025

Autor: Jan Novák
Komentář: Planeta je bez šerifa, pistolníci z Východu mají pré V současné geopolitické krajině se zdá, že světový řád, jak jsme jej znali, prochází zásadními změnami. Tradiční mocenské struktury se...

Jak Světoví Lídři Reagovali na Trumpa: Putin, Evropa a Zelenskyj
12.09.2025

Autor: Jan Novák
Jak na Trumpa: Putin recept zná, Evropa se učí a Zelenskyj se přizpůsobil V mezinárodní politice je každá osobnost unikátní, ale málokterá je tak rozdělující a zároveň fascinující jako Donald Trump...

Safe Future Fund: První Český Fond Pro Investice do Obrany
12.09.2025

Autor: Jan Novák
Bezpečnost Jako Investice: V Česku Startuje První Obranný Fond V dnešní nejisté době se bezpečnost stává prioritou nejen na úrovni států, ale i jednotlivců a firem. A právě v České republice se rod...

Mikuláš Minář se vrací do politiky: Nová síla proti korupci
12.09.2025

Autor: Jan Novák
Nemůžu zůstat někde zalezlý, vysvětluje Minář svůj návrat do politiky V posledních měsících se česká politická scéna znovu otřásá v základech, a to především díky návratu známé osobnosti – Mikuláše...

Izrael blokuje médiím přístup do Gazy, varují novináři
11.09.2025

Autor: Jan Novák
Izrael nadále blokuje přístup médiím do Pásma Gazy, upozorňuje sdružení novinářů V posledních dnech se objevují stále intenzivnější výzvy směřované k izraelské vládě, aby umožnila novinářům bezpečn...

← Zpět na hlavní stránku