Pražané s vyšším příjmem více plýtvají jídlem, ukazuje průzkum

Publikováno: 01.07.2025 21:02 | Autor: Jan Novák



Vyšší příjem, větší plýtvání: Nový průzkum odhaluje, jak Pražané vyhazují jídlo

V době, kdy se celosvětově řeší problémy jako změna klimatu, udržitelnost a chudoba, přichází z Prahy zajímavý, avšak znepokojivý pohled na vztah mezi příjmem a plýtváním potravinami. Nedávný průzkum, provedený v říjnu 2023, ukázal, že s rostoucím příjmem Pražanů roste i množství potravin, které končí v koši.

Proč Pražané plýtvají více?

Podle průzkumu, který zahrnoval 1 200 domácností z různých částí Prahy, téměř 60% respondentů s příjmem nad 50 000 Kč měsíčně přiznalo, že pravidelně vyhazují více než 10% zakoupených potravin. Hlavními důvody, které uvedli, byla špatná plánovanost nákupů a překupování potravin, což často vede k jejich zkažení.

Oproti tomu, domácnosti s nižším příjmem (pod 25 000 Kč měsíčně) vykázaly mnohem menší množství plýtvání, kde většina z nich (asi 75%) vyhodila méně než 5% zakoupených potravin.

Vliv pandemie a rostoucích cen potravin

Zajímavým zjištěním průzkumu je také to, jak pandemie COVID-19 a následné zvýšení cen potravin ovlivnily chování spotřebitelů v Praze. Mnoho lidí se začalo více zaměřovat na udržitelnost a snižování odpadu, zejména v nižších příjmových skupinách. Tento trend však nebyl tak výrazný u vyšších příjmových skupin, kde luxus vybírat a neomezovat se zůstává převládajícím postojem.

Co s plýtváním potravin?

Expertka na udržitelnost a management odpadů, Dr. Helena Novotná, která se na průzkumu podílela, doporučuje několik kroků, jak se dá situace zlepšit:

1. Plánování nákupů: Vytváření jídelníčku na celý týden může výrazně pomoci snížit množství nepoužitých potravin.

2. Vzdělávání o udržitelnosti: Zvyšování povědomí o dopadech plýtvání potravin na životní prostředí může motivovat lidi k změně chování.

3. Podpora lokálních producentů a krátkých dodavatelských řetězců: Nakupování lokálních produktů nejenže podporuje místní ekonomiku, ale často vede k čerstvějším produktům, které déle vydrží.

Závěrem

Zatímco Praha, stejně jako mnoho jiných velkých měst, čelí výzvám spojeným s plýtváním potravin, je důležité si uvědomit, že každý jednotlivec může přispět ke změně. Snížení množství vyhozeného jídla nejenže pomáhá životnímu prostředí, ale může výrazně ušetřit i domácí rozpočet. Tento průzkum jasně ukazuje, že vědomé rozhodování a změny v každodenních nákupech mohou mít velký dopad. Jaké kroky podniknete vy k tomu, abyste se stali součástí řešení a ne problému?

Další zajímavé články

Znovín selhal v generační výměně, kupuje konkurenta
30.10.2025

Autor: Jan Novák
Generační výměna se nepovedla: Vinařství Znovín kupuje místní konkurent V posledních letech jsme svědky čím dál častějších generačních výměn v rodinných podnicích, které nemusí vždy končit úspěchem...

Život na hranici: Kavárny plné, drony nad školkou
30.10.2025

Autor: Jan Novák
Život u ruské hranice: Plné kavárny, ale i drony mířící na školku V posledních měsících se život v blízkosti ruské hranice proměnil v každodenní paradox. Zatímco místní kavárny a restaurace jsou pl...

Výpadek Microsoft Azure: Chaos u Copilotu a Aerolinek
30.10.2025

Autor: Jan Novák
Výpadek Microsoft Azure: Copilot a Aerolinky Mezi Nejvíce Postiženými V digitálně propojeném světě dneška je spolehlivost cloudových služeb klíčová pro fungování mnoha odvětví od technologií po let...

25 let vězení za pokus o vraždu íránské novinářky v USA
30.10.2025

Autor: Jan Novák
Dva muži odsouzeni k 25 letům vězení za plánování vraždy íránské novinářky v USA Ve znamenitém případu, který přitáhl pozornost médií po celém světě, byli nedávno dva muži odsouzeni k trestu 25 let...

Jamajka se vzpamatovává z devastujícího hurikánu Eloise
29.10.2025

Autor: Jan Novák
Obrazem: Jamajka sčítá škody po nejsilnějším hurikánu, jaký ji kdy zasáhl Jamajka se nyní potýká s následky ničivého hurikánu, který nedávno zasáhl ostrov. Tento hurikán, pojmenovaný Hurikán Eloise...

← Zpět na hlavní stránku